Saopćenje za javnost Vlade TK

Obzirom na javne istupe zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahira Mešalića i Borisa Krešića, Vlada Tuzlanskog kantona želi javnost obavijestiti da su, na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrane mjere koje je predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, ali je ipak odlučeno da se prije uvođenja „kantonalnog lockdown-a” pokuša još jednom apelirati na svijest i odgovornost građana u smislu poštivanja već propisanih epidemioloških mjera.

Vlada Tuzlanskog kantona izražava žaljenje što se zlonamjernošću i željom za prikupljanjem jeftinih političkih bodova javnost danas dovodi u zabludu. Nažalost, radni materijal, koji je bio predmet diskusije i razmatran je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, spomenuti zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona dušebrižnički dijele putem društvenih mreža, te raznim mentalnim konstrukcijama dezinformišu javnost.

Prolongiranjem uvođenja restriktivnih mjera, te današnjim apelom Vlada nastoji prevenirati uvođenje mjera koje bi imale ogroman negativni utjecaj na privredu našeg kantona. Znači nikakve nove mjere danas nisu donesene, ali će biti ukoliko se svi građani krajnje ozbiljno ne budu pridržavali trenutno važećih epidemioloških mjera. To je realna mogućnost u narednim danima.

Mjere koje je danas predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona su, sa medicinskog aspekta, u potpunosti opravdane i srazmjerne epidemiološkoj situaciji u kojoj se danas nalazimo. No, Vlada je razmatrajući i druge aspekte, primarno ekonomske, odlučila sačekati nekoliko dana sa njihovim uvođenjem.

Ovim putem Vlada Tuzlanskog kantona poziva nadležne organe da poduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv svih onih koji svojim činjenjem šire, paniku, strah i šire lažne vijesti u vremenu pandemije.

Vlada je stanovišta da su ljudski životi i zdravlje građana na prvom mjestu, te da će učiniti sve da se oni sačuvaju, ali i da te aktivnosti poluče najmanju štetu po druge aspekte života na području našeg kantona.